Ringrada

Motegis selgus 2021 NB Quality meister

Risto Kappet / 16 oktoober 2021
Järgmine üritus

E-autoralli Eesti meistrivõistlused 2024: 5. etapp - Võru Rally

Sarja eelviimaseks etapiks oli Motegi rajal rivis 35 võidusõitjat.

Esikohalt alustas ka punktiarvestust juhtiv Risto Kappet, kuid põhiliseks tiitlikonkurendiks kujunenud Paul August Lääne oli kvalifikatsioonis olnud vaid paar kümnendiku aeglasem ja Pauli teine stardikoht tagas talle ka esimesse kurvi sisemise trajektoori, mille ta veerevstardis ära kasutas ning end peale esimest kurvi esikohalt leidis.

Tagapool kujunes võrdselt pingeline võitlus kolmandale kohale üldarvestuses, mida jahivad 4 sõitjat: Sinik, Haugas, Jürgenson ja Raudsepp. Kvalifikatsioonis oli sellest grupist kiireim Jürgenson, kuid sõiduks oli ta nagu tavaliselt valinud vastuvoolu strateegia ja läks üritama ilma peatuseta strateegiat samal ajal, kui enamik teised sihtisid nii rehvidevahetust kui kütuse lisamist. Sama läks esimest korda see hooaeg üritama ka Henri Sinik, kes startis alles 8. kohalt.

Kolmandaks grupiks on NB Quality GT sarjas välja kujunenud võitlus 8. koha peale, kuhu on pürgijaid vähemalt kümmekond, sealhulgas nii kogenud autosportlasi nagu Moor, Raudsik, Kulli ja Vendla, kui ka noori tegijaid nagu Ivanov, Tammeveski, Tiitus ja Kallakmaa. Sealt tuli sel etapil ka kõige rohkem põnevust ja kohavahetusi, Motegi laiad kurvid ja pikad mahapidurdused lubasid rohkem kui kord lausa 4 autol kõrvuti ühe kurvi nimel võidelda.

Esikohale kestis põnev jälitussõit 7. ringini, mil Lääne Kappeti surve all väikese vea tegi ja sarja liidri oma teed minna lasi. Selleks ajaks olid küll mõlemad saavutanud kolmandal kohal sõitva Haugse ees 5-sekundilise edu. Haugas oli teinud sama Jürgensoni ees, kes ise aga edukalt kergemaid ja boksipeatust plaanivaid Raudseppa ja tema meeskonnakaaslast Rait Kilki kinni hoidis.

Kui boksipeatuse faas oli läbi, leidsidki Jürgenson ja Sinik end mõnda maad jälitavast grupist eespool. Vaid Kappetil õnnestus ilma probleemideta 0-stop strateegia peal olevast duost mööduda ja 15-sekundilise eduga etapivõit võtta, kuid sõidu käigus veel vigu teinud Paul August Lääne ja lähedalt sabas jälitavad Haugas ja Raudsepp enam järgi ei suutnud jõuda. Üle stardijoone tuligi teisena Illar Jürgenson, kuid Henri Sinik oli kütusekogusega ühe ringi võrra mööda arvestanud ja pidi viimase ringi eriti ökonoomselt sõitma ning kukkus kolmandalt kohalt seitsmendale. Poodiumi viimasele kohale jõudis ikkagi Paul August Lääne, 6.5 sekundi kaugusel Jürgensonist. Sarnaste vahedega tulid ka finišisse Haugas, Raudsepp, Kilk ja Sinik.

Võitluse 8. Kohale võitis tõenäoliselt kõige rohkem actionit ja mõlke saanud Johannes Moor oma BMW-ga, tema järel Tiitus ja Raudsik.

11. koht selgitati välja viimases kurvis, kui rajalt välja kaldunud Kallakmaa jäi jalgu Ivanovile, kes oli iga hinna eest kaitsmas oma kohta peale mitmeid intsidente tagasi pürgivast Tammeveskist. Finišijoon ületati kolmekesti kõrvuti ja järjekord jäi Ivanov-Kallakmaa-Tammeveski.

Viimased punktikohad võtsid endale Rainer Valing ja kõige rohkem, 14 kohta sõidus tõusnud Raimo Kulli. Esimene punktidest ilmajääja oli vahepeal lausa top 10 piirimail sõitnud Toomas Vabamäe.

Liidriga samal ringil lõpetas 22 sõitjat ja katkestajaid oli 5

Etapivõit ja lähima konkurendi 3. Koht kindlustas Risto Kappetile matemaatiliselt juba tiitlivõidu ära, saades ajaloo esimeseks e-autospordi Eesti meistriks ringrajal.

Viimane 2021 NB Quality meistrivõistluste etapp toimub 31. Oktoobril, Interlagose ringrajal.

Motegi A-Finaali sõit on järelvaadatav siit: 2021 NB Quality GT : 8. etapp - Motegi ( A-Finaal )