Autoralli

Tallinn EK rallil oli lõpetajaid vähem kui katkestajaid

Martin Mägi / 17 november 2022
Järgmine üritus

ARCA Series 2024: 4. etapp - Charlotte Motor Speedway

31. oktoobrist 6. novembrini toimus Harju- ja Raplamaa teedel autoralli Tallinn EK Rally 1997, mis oli EVAL Estonian Rewind ‘97 hooaja teiseks etapiks. Kavas oli mitmeid Põhja-Eesti klassikalisi kiiruskatseid kui ka võistlejatele uusi lõike. Klassiliidritena läksid rallile vastu Jarmo Kurba (A, E2000+) ja Silver Jõffert (E-1600).

Esimesel võistluspäeval sõideti neli kiiruskatset, seal hulgas ka asfaldikatse Pirita ringrajal. Alates avakatsest haaras liidriohjad Rasmus Uustulnd, kes päeva lõpuks edestas lähimat jälitajat rohkem kui poole minutiga. Märgades oludes peetud avapäeva järel oli absoluutarvestuse teisel kohal Ander Sinimäe ja kolmandal Kristian Pints (kõik Subaru). E-1600 klassis võttis juhtpositsiooni nelja kiiruskatse järel sisse Randel Orupõld Ladal, esinelikut lahutamas vaid 7 sekundit. Avapäeval jäi raja äärde 9 võistlejat.

Teine võistluspäev algas päikesepaistelises ilmas ja kuivades oludes. Kohe päeva esimene, Pajaka kiiruskatse, osutus võistlejatele ralli keerulisemaks kiiruslõiguks ja nõudis rohkelt ohvreid. Näiteks langesid konkurentsist avarallil teine olnud Gabriel Simson kui ka E-1600 hooaja liider Jõffert. Katsevõitudega jätkas aga Uustulnd, kes vaheajaks Märjamaal oli võitnud kõik kiiruskatsed ja edu Sinimäe ees oli juba üle kahe minuti. Kolmandaks oli kerkinud Karl Reinoja (Ford), kes jälitas Sinimäed 12 sekundiga, seega lahing teise koha nimel oli käimas. E-1600 liidriks lõunapausiks oli kerkinud Gert Raudsepp, edestades Silver Ooli 23 sekundiga (mõlemad Lada). Avapäeva liider Orupõld langes sõiduvigade tõttu neljandaks.

Ralli teine pool peamiselt Raplamaal, liikudes trassiga Tallinna finishi poole. Märjamaa kiiruskatsel ei olnud esmakordselt katsevõitja Rasmus Uustulnd, vaid selle au sai omale Ander Sinimäe. Siiski võttis Uustulnd viimasel kahel katsel taas oma ja võitis ülekaalukalt Tallinn EK Rally. Sekund-sekundis sõitsid viimastel katsetel omavahel Sinimäe ja Reinoja, ralli lõpuks jäi Sinimäe eduks 15 sekundit. Karl Reinoja: “Seekord services üle 4 min karistust ei saanud ja tulemus üsna okei. Kuiva ilma sõiduga olen väga rahul, väga puhas sõit. Vihmaga tuli umbes 3-4 spinni ja võrreldes teistega oma kiirusega rahul ei olnud, ei teagi, kas läksin rehvivalikuga alt, aga vähemalt korralik tulemus nüüd hooajaks all. Näeme järgmisel rallil!

E-1600 klassis jõudis võidukalt finishisse vahetult enne rallit võistlusauto valmis saanud Gert Raudsepp, eduks teise koha ees minut ja 12 sekundit. Viimasel katsel kaotasid palju aega eelnevalt teisel kohal olnud Ool kui ka kolmas olnud Orupõld, andes sellega klassi teise koha hoopis Allar Arumäele (Lada). Kolmandana suutis siiski lõpetada Silver Ool. Gert Raudsepp: “Pärast aastast pausi on päris värskendav taas rallit sõita. Ralli möödus üldjoontes üllatavalt hästi, kuid Pajaka katsel suutis Lada tagaosa künka peale kinni jääda ning pealtvaatajad pidid appi tulema. Kivitammi katsel oleks äärepealt katse ääres lõpetanud, sest kokkupuude pisikese puuga lõpetas veepumba elu. Lisaks kõigele eelnevale ka mõned pisivead, aga ei saa kokkuvõttes kurta.

EVAL Estonian Rewind ’97 hooaeg jätkub 21.-27. novembril toimuva Valge Daami ralliga, kui sõidetakse Haapsalu lähistel kruusateedel. Hooaja kokkuvõttes on seisud mõlemas klassis põnevad ja vahed väikesed.